Rez a viazanie viniča

Jarné práce sú u konca!

Príchod nového roku je pre vinohradníka charakteristický najmä prácami vo viniciach, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj viniča a maximalizáciu úrody. Počas prvých jarných dní sa dokončoval rez a pred sebou sme mali ešte nie menej dôležité uväzovanie viniča. Správny rez je dôležitým krokom pre budúcu úrodu. Preto je potrebné sa riadiť niekoľkými pravidlami, medzi ktoré sa radí rez na dva ťažne z vlaňajšieho dreva a zastrihnutie ťažňu tak, aby mal maximálne osem očiek. Viac očiek na ťažni nezabezpečí väčšiu úrodu, ba naopak vysiluje vinič a hrozí zníženie kvality hrozna. Už pri reze je dobré myslieť do budúcna a odporúča sa nechať na starom dreve záložný mladý ťažeň, zastrihnutý na dve očká.

Ťažeň sa uväzuje k drôtenke v období, kedy očká ešte nerozkvitajú a dá sa s ťažňami lepšie pracovať bez toho, aby došlo k poškodeniu a výpadku úrody. Očká sú veľmi citlivé a dokáže im ublížiť aj silnejší vietor.

V týchto dňoch sme ukončili už aj viazanie a bolo to veru na poslednú chvíľu! ?

Ostáva nám už len veriť ?, že tento rok prinesie hojnú úrodu, z ktorej budeme môcť pre Vás vyrobiť kvalitné a chutné vínko.